Als je nog nooit van IPTV gehoord hebt...

...dan moet je dit zeker lezen:

Dus je bent van plan om je dure kabel of satellietabonnement op te zeggen en op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief. Je hebt geluk, er is een nieuwe manier om je favoriete films en sportuitzendingen te bekijken. Lees verder om erachter te komen hoe je gemakkelijker  alle media-inhoud tegen een aanzienlijk lagere prijs kunt streamen.Wat is IPTV?
"Internet Protocol-televisie (IPTV) is een systeem waarmee televisiediensten worden geleverd met behulp van de internetprotocolsuite via een pakketgeschakeld netwerk zoals een LAN of internet, in plaats van te worden afgeleverd via traditionele terrestrische, satellietsignaal- en kabeltelevisie-indelingen . "


Bovenstaande zegt je waarschijnlijk weinig tot niets, maar het betekent dat entertainmentcontent nu kan worden uitgezonden en ontvangen door iedereen met een internetverbinding. Dit leidt tot meer concurrentie en lagere prijzen. Wat nog belangrijker is, het zorgt voor een betere gebruikservaring, waardoor je kunt kijken wat je wilt en wanneer je maar wilt. Je kijkt geen media meer op een receiver, je hebt een entertainmentcentrum binnen handbereik."Ik hoor van veel mensen dat het hele IPTV-gedoe ingewikkeld is" is een veel voorkomende reactie. IPTV zelf kan heel goed zeer technisch en moeilijk op te zetten zijn. Gelukkig zijn er een aantal plug-and-play-oplossingen die geen enkele ervaring of configuratie vereisen. Het is net zo eenvoudig als bijvoorbeeld een DVD speler op je tv aansluiten. Hieronder zullen we kijken naar de verschillende soorten settopboxen die beschikbaar zijn en welke apparaten je, afhankelijk van je eigen situatie, kunt kiezen.Hoe IPTV te streamen:
Om IPTV-inhoud te bekijken, heb je een apparaat nodig om de stream te ontvangen en te decoderen, en een bron om verbinding mee te maken die de kanalen, films en sportuitzendingen bedient die je wilt. Er zijn drie soorten apparaten die je toegang geven tot streamingcontent:-Smart tv's
-Smartphones en tablets
-Set-top boxenWe zetten de belangrijkste voor- en nadelen van deze apparaten op een rijtjeSmart TV
We kunnen hier kort houden over zijn: ze zijn niet echt geschikt om te streamen! Beperkte verwerkingskracht, trage navigatie, geen intern geheugen en weinig opties voor aanpassing, diskwalificeren Smart Tv's voor het grootste deel als streaming-apparaten. Je koopt een tv om een ​​beeld weer te geven, IPTV is niet hun kracht.Smartphones en tablets
Het grote voordeel van het gebruik van een mobiele telefoon of tablet voor streaming is dat je geen ander apparaat hoeft aan te schaffen. Ze hebben voldoende rekenkracht om te streamen en zijn zeer intuïtief in gebruik dankzij hun touchscreens. Het grootste nadeel is natuurlijk het kleine schermformaat. Kijk je liever een film op je iPhone of je grote scherm? Let wel, niet alle content providers ontwikkelen apps voor live streaming. U bent meestal beperkt tot het streamen van video-on-demand en zult geen grote selectie aan live televisiekanalen vinden. Tevens ben je afhankelijk van de kwaliteit van je Wifi.Ten slotte zijn ze niet vooraf geconfigureerd om out-of-the-box te streamen, maar het installeren van extra applicaties is eenvoudig. Tegenwoordig echter worden de Smartphones steeds "smarter" en worden hoe langer hoe meer geschikt voor IPTV
Als u ervoor kiest om uw bestaande tablet of mobiele telefoon te gebruiken voor streaming, raden we u ten zeerste aan om een ​​apparaat voor "mirror screening" of "casten" te gebruiken. Hiermee kunt u de scherminhoud van uw mobiele apparaat draadloos naar uw televisie sturen om te genieten van het grote beeld.Als u al streaming-apps op uw telefoon gebruikt en u wilt de ervaring verbeteren, is mirrorscreening een goede keuze. Deze oplossing zal uw bestaande kabelabonnement echter niet vervangen en u zal snel iets anders willen. De beste ervaring is beschikbaar op de speciaal gebouwde settopboxen.Set-top boxen
In tegenstelling tot SmartTV's en uw dagelijkse mobiele telefoon en tablet, zijn settopboxen ontworpen om maar één ding te doen: media streamen. We kijken naar drie verschillende soorten streamingboxen:-Generieke Android-boxen,
-IPTV settopboxen en
-specifieke video-on-demand Android TV-boxen.De voordelen van alle drie types zijn het gebruiksgemak van "plug-n-play," gebruikersinterfaces die zijn gericht op streaming, uitgebreide entertainmentinhoud, gebruiksvriendelijkheid en superieure prestaties in vergelijking met de eerder genoemde apparaten. Het opzetten van deze boxen is net zo eenvoudig als ze via HDMI op uw tv aansluiten en de stekker in het stopcontact te steken.
  • Android-boxen
Android TV-boxen lijken erg op mobiele telefoons omdat ze naast Linux op Android OS draaien. Ze zijn in feite een kleine en verrassend krachtige personal computer in een kleine doos die je gemakkelijk uit het zicht in je woonkamer kunt verbergen. Omdat deze apparaten op Android draaien, zijn ze buitengewoon veelzijdig waardoor ze veel meer kunnen doen dan alleen IPTV streamen. U kunt ze gebruiken om op internet te surfen, games te spelen, kantoortoepassingen uit te voeren en nog veel meer. Deze kleine krachtpatsers zijn echt een manusje van alles.

  • IPTV-settopbox
In deze categorie is er eigenlijk maar één type IPTV-box waar je rekening mee moet houden, de MAG van Infomir. Het is een set-top box met Linux die verbinding met streams ondersteunt met behulp van de Stalker-middleware. Stalker is een veelgebruikte IPTV-technologie die door vrijwel alle IPTV-services wordt gebruikt, waardoor een kabelachtige ervaring mogelijk is.
De MAG maakt verbinding met de stalkerportaal van de IPTV provider om zijn IPTV-kanaallijst en programma-informatie te ontvangen, deze wordt vervolgens op het scherm weergegeven als een elektronische programmagids, waardoor het heel gemakkelijk wordt om door een lijst met kanalen en programma-informatie op het scherm te bladeren, zoals een Tv-gids.
IPTV-streaming met een MAG biedt aantoonbaar de beste beeldkwaliteit en betrouwbaarheid, maar het kan voor sommigen vrij lastig zijn deze voor IPTV in te stellenom. Houd er ook rekening mee dat je je moet abonneren op een stalkerportal die de tv-kanaalstreams biedt. Die kosten zijn echter een stuk lager dan uw huidige kabelabonnement.
Het enige echte nadeel van het gebruik van een MAG voor IPTV is dat IPTV-streaming alleen echt goed werkt. Omdat het op Linux draait, heb je niet de luxe om extra apps te installeren, je kunt er bijvoorbeeld Kodi niet op draaien. Dus als je alleen via de stalkerportal wilt streamen, is de MAG  de juiste keuze. Als je echter op zoek bent naar meer veelzijdigheid dan is de volgende categorie, de Android IPTV-settopboxen, misschien een betere oplossing voor je.
  • Android IPTV-settopbox
Deze apparaten draaien op Android, maar bieden nog steeds IPTV-ondersteuning in de vorm van een speciale app. De native Stalker-middleware ondersteunt wat hen onderscheidt van 'normale' Android TV-boxen (die vertrouwen op MAG-emulators van derden om verbinding te maken met Stalker-portals). Tegelijkertijd zijn ze veel veelzijdiger dan de MAG 256 van Infomir, omdat ze op Android draaien en app-ondersteuning hebben.
Er zijn niet veel opties in deze categorie, maar elk van deze boxen is erg populair bij IPTV-gebruikers. Als we er een zouden moeten kiezen, zouden we voor de Formuler Z7 of 8-serie gaan die draaien op de meest recente Android-versie.


Waar moet je op letten:
Wanneer je overweegt om een ​​streaming multimediabox te kopen, moet je beslissen naar wat voor soort inhoud je meestal op zoek bent. Als je op zoek bent naar live televisie die vergelijkbaar is met wat je bestaande kabelabonnement biedt, is de beste keuze de MAG 256. Als u wilt profiteren van stalkerportal IPTV-ondersteuning, maar toch extra apps wilt installeren, is de beste optie de Formuler Z-serie zijn.
Als je je echter voornamelijk richt op video-on-demand, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Amazon Fire TV. Voor degenen die een iets groter budget hebben en op zoek zijn naar een krachtigere en veelzijdiger Android TV-box, is de Nvidia Shield TV de juiste keuze. Dit apparaat doet ook dienst als gameconsole.
Tot slot, voor degenen met een beperkt budget, bieden de meer generieke Android-boxen veel waar voor hun geld.
Als laatste: je internetverbinding. Omdat alle videocontent via internet wordt gestreamd, heb je een verbinding nodig die al deze gegevens kan bijhouden. We raden ten minste 10-20 Mbps aan voor een soepele streamingervaring.