Premier League pay-per-view plan zal fans op zoek laten gaan naar illegale streams

De Premier League wedstrijden op basis van ppv (pay-per-view) zullen ertoe leiden dat fans op zoek gaan naar illegale streams, zegt een financieel-voetbal expert.

Wedstrijden die niet live worden uitgezonden zullen beschikbaar zijn op "BT Sport" of "Sky Sports", beiden te zien bij ons op de Engelse kanalen. 

De Premier League clubs zien de "interim solution" als een manier voor mensen om nog steeds te kijken naar hun teams, maar sommige fans hebben kritiek op de prijs van £14.95 (€16,57).

"De mensen gaan op zoek naar illegale streams of "piracy" zei Kieran Maguire.

In een gesprek met de BBC Radio omschreef de "Price Of Football " auteur Kieran Maguire het prijzenstelsel van de Premier League als een "public relations ramp", en voegde eraan toe: "Het discrimineert de clubs die niet zo vaak op Sky Sports of BT zitten" en "de mensen gaan op zoek naar illegale streams of "piracy" aldus Maguire.Toen het seizoen 2019-20 in juni werd hervat, werden de overige 92 wedstrijden live getoond via de uitzendpartners van de Premier League, en dat was tot nu toe het geval.

Sommige fans hebben kritiek geuit op de geplande prijs - een soortgelijke regeling voor Engelse voetbalclubs kost £10 ( €11,10) per spel, anderen betalen al abonnementsgelden voor BT Sport en Sky Sports, en seizoenskaarthouders bij sommige clubs betalen voor tickets, hoewel ze niet in de stadions zijn toegelaten.

"Het argument van de Premier League is dat Football League Championship clubs £10 vragen, dus we moeten meer rekenen omdat we meer camera' s hebben" blijft een gebrekkig argument," zei Maguire.

"De camera' s zouden er al zijn omdat de wedstrijden toch op "Match of the day" zouden zijn getoond, dus de set-up kosten zouden minimaal zijn."

De beste clubs stemden vrijdag 19-1 voor het Pay-per-view-programma-met Leicester City als enige die tegenstemde, maar Maguire zegt dat het tegen het regeringsadvies is.

"Families en vrienden komen samen, wat volledig in strijd is met wat we proberen te bereiken door mensen te ontmoedigen om in andermans huizen te gaan", voegde hij eraan toe.

"Als ze de prijzen goed hadden, was het misschien goed geweest, maar niemand weet echt wat er met het geld gebeurt.

"Gaat het in een centrale pot? Wordt het gebruikt om clubs uit de lagere klasse te redden? Of wordt het gehouden door de individuele clubs die deze wedstrijden spelen?

"Het lijkt allemaal een beetje ondoordacht."

De Premier League wil niets zeggen over piraterij. Vorige maand kondigde zij echter aan dat zij "versterkte" bevoegdheden had gekregen om illegale streamingdiensten, bekend als een "superblok", af te sluiten.De Premier League en de regering van het Verenigd Koninkrijk hadden gehoopt dat de supporters vanaf 1 oktober weer in stadions zouden komen, maar deze plannen werden geschrapt na een toename van Covid-19 zaken.

Voormalig Manchester United en Engeland speler Gary Neville, nu een Sky Sports commentator, zei op sociale media dat het een "echt slechte zet" was van de Premier League.

Deze opmerkingen werden overgenomen door West Ham United "independent supporters association member", Sue Watson, die BBC Radio 5 Live vertelde dat de regeling "niet gaat werken".

"Het weerspiegelt op geen enkele manier de financiële realiteit waarin een groot aantal supporters zich bevinden, met kans op banenverlies voor velen", voegde ze eraan toe.

Voormalig Premier League winnaar en BBC "Football Focus" expert Chris Sutton,  zei dat "het er slecht uit ziet".

"We zitten midden in een pandemie. Mensen verliezen hun baan. We hebben het geld gezien dat de clubs van de Premier League hebben uitgegeven aan transferkosten, het geld dat ze hebben uitgegeven aan agents. Dat voelt niet goed bij voetbalsupporters, " voegde hij eraan toe.

"Leicester komt er goed uit, maar het is tegen het zere been van de voetbalsupporter dat ze in deze tijden financieel nog eens extra worden belast".


pexels-photo-61143jpeg